Filosofiecursus

Michel Dijkstra schreef meerdere boeken over (oosterse) filosofie. Hij geeft geregeld cursussen in de IJsselvilla.

‘Als niet-doen wordt gedaan, blijft niets ongedaan.’
‘De Weg (Tao) waarover gesproken kan worden, is niet de eeuwige Weg.’
Het taoïsme, één van de hoofdaders uit de Chinese filosofie, zit boordevol mysterieuze en paradoxale uitspraken zoals deze.

De basistekst Daodejing of Het boek van de Weg en de Deugd zou zelfs het meest vertaalde boek ter wereld zijn, op de Bijbel na. Door de eeuwen heen hebben talloze lezers zich door deze geheimzinnige dichtbundel laten inspireren, bijvoorbeeld voor het besturen van de staat, het bereiken van onsterfelijkheid, het beschermen van de natuur of het vinden van spirituele bevrijding … Het lijkt erop dat je alle kanten op kunt met de Daodejing (DDJ).

Maar wat stáát er nou eigenlijk in de tekst?

Tijdens de leescursus De Weg ontstaat door hem te gaan buigt u zich onder begeleiding van Michel Dijkstra over de kernhoofdstukken van de DDJ. Via close-reading en een blik op de klassieke Chinese commentaren proberen we de rode draad van deze basistekst te ontrafelen. Daarnaast is er volop ruimte voor persoonlijke reflectie, want het taoïsme is bovenal een praktische filosofie die de zin van het leven niet boven, buiten of achter het leven zoekt. In tegendeel: de zin van het leven is het leven zelf.

Meer informatie over over de start van de cursussen van Michel Dijkstra in de IJsselvilla vind je op zijn website.

Scroll naar boven